Vanliga frågor om franchise

Hur ser samarbetet mellan franchisetagare och franchisegivare ut?
Varje The Fishery restaurang bygger på att alla följer samma utarbetade koncept och affärssystem. Det säkerställer bland annat kvaliteten, servicenivån, priser och att lokalerna håller samma höga standard överallt. Alla restauranger måste ha samma standard, nivå och mål för att vi ska kunna utvecklas tillsammans. Därför följer vi som franchisegivare tillsammans med franchisetageren upp och mäter utvecklingen av ditt företag på flera sätt.

Hur stor investering krävs det för att starta en restaurang?
Först och främst måste verksamheten bedrivas i ett aktiebolag. Franchisetagaren är ansvarig för byggkostnader och inköp av möbler och utrustning. The Fishery hjälper dig att designa och rita upp restaurangen. Investeringens storlek beror bland annat på lokalen i sig och i vissa fall betalas byggnadskostnaderna helt eller delvis av fastighetsägaren.
Avgiften för franchisetagaren består av en engångssumma, en signingfee och en månatlig procentuell kostnad på omsättningen som även inkluderar marknadsföringskostnad.
Vi hjälper gärna till med finansieringslösningar.

VIlka egenskaper och förkunskaper bör jag ha om jag vill starta en The Fishery restaurang?
Du behöver inte ha tidigare erfarenhet från restaurangbranschen eller företagande för att starta din egen The Fishery. Vi lär dig allt som behöves för att lyckas. Du måste däremot vara serviceminded, positiv, arbetsvillig, gilla The Fisherys koncept, vara proaktiv, lösningsorienterad och ha vilja att lära dig vårt sätt att arbeta.
Det viktigaste är ett stort intresse och att tro på det vi gör tillsammans.

Hur lär jag mig jobbet?
Till att börja med kommer du att arbeta några veckor på en existerande The Fishery för att lära dig jobbet. Dina anställda kommer också genomgå utbildning. Vi hjälper dig med erfaren personal under start-up så att allt är på plats innan du och din personal tar över. Under resten av tiden får du kontinuerligt stöd för att hjälpa dig att vässa och utveckla ditt team och ditt företag.

Vem väljer lokalerna?
Antingen har du hittat en bra plats eller så har vi hittat en lämplig plats och letar efter någon som vill driva den. Hur som helst vill vi ha lokaler i A läge där vi har så stor kundbas av potentiella gäster som möjligt. Helst på en väl synlig gatuplats, ett bra läge i en food court eller i ett köpcentrum.

Kan jag inreda restaurangen på egen hand?
Vi följer ett tydligt koncept men kan alltid göra små justeringar för dina önskemål. Vi hjälper gärna till med kontakt till hantverkare som tidigare byggt The Fishery restauranger för ett mer kostnadseffektivt bygge. Självklart måste vi tillsammans se till att restaurangen är anpassad till de speciella förutsättningarna och möjligheterna som gäller i just din lokal. Restaurangen måste utformas så att den matchar konceptet och följer myndigheternas lagar och förordningar.

Vad mer ska jag tänka på?
Det är ett tufft jobb, men otroligt kul och givande. Du måste vara beredd att arbeta mer än ett vanligt jobb, åtminstone de första åren. Men all tid du investerar kommer till nytta för dig själv. En stark ägare bidrar till fler kunder samtidigt som du bygger värde i restaurangen som du kan få ut när och om du säljer den någon gång i framtiden.
När allt är på plats och rullar är det värt all möda och alla arbetstimmar.